רשת הטלוויזיה MTV הרסה את הרוק בשנות השמונים? בואו נראה
- Noam Rapaport
- 30 במרץ
- זמן קריאה 3 דקות

ובכן... הופעתה של MTV בשנת 1981 חוללה מהפכה בתעשיית המוזיקה, והגדירה מחדש את האופן שבו אמנים הגיעו לקהל וכיצד המוזיקה שווקה. עם זאת, השפעתו של הערוץ עוררה ויכוח ארוך טווח: האם MTV הרסה את מוזיקת הרוק בשנות ה-80? יש הטוענים ש-MTV דיללה את האותנטיות של הרוק, כשהיא מעדיפה את התדמית על פני החומר ועודדה סגנון על פני חדשנות מוזיקלית. אחרים מאמינים ש-MTV סיפקה לרוק פלטפורמה חדשה ועוצמתית, והעלתה להקות לכוכבות עולמית. אז מה נכון? תמשיכו לקרוא...
רשת MTV הושקה ב-1 באוגוסט 1981, עם הקליפ הראשון בעל המסר הנבואי, VIDEO KILLED THE RADIO STAR של צמד הבאגלס (הלא הם טרבור הורן וג'ף דאונס). הפורמט של הערוץ הסתמך על קליפים כאמצעי החשיפה העיקרי. לפני MTV, מוזיקת הרוק שגשגה בשידורי רדיו, הופעות חיות ומפה לאוזן. הצגת הקליפים ככלי פרסומי גרמה לכך שהלהקות היו צריכות כעת לשקול לא רק איך הן נשמעות, אלא איך הן נראות.
בשלב מוקדם, הרשת שידרה הרבה סרטוני רוק, ועזרה ללהקות כמו ואן היילן, זיזי טופ ודף לפארד להשיג הצלחה במיינסטרים. אמנים מבוססים כמו דיוויד בואי, הרולינג סטונס וקווין הסתגלו במהירות לעניין, תוך שימוש בסרטונים כדי לחדש את התדמית שלהם ולהישאר רלוונטיים בעידן הווידאו. השיווק הוויזואלי הזה הקפיץ את מכירות התקליטים ואת נוכחות הקהל בהופעות, והוכיח ש-MTV הייתה נכס יקר ערך לעולם הרוק.
יש שטענו שהקידום של MTV את, למשל, הגלאם-מטאל הוביל למסחור יתר של מוזיקת הרוק. הז'אנר הפך ליותר ויותר נוסחתי, כשחברות התקליטים העדיפו להקות שמתאימות לאסתטיקה של MTV על פני אלה עם חדשנות מוזיקלית אמיתית. זה הוביל לזרם של להקות רוק הניתנות להחלפה, שכל אחת מהן התמקדה יותר בתדמית מאשר במהות. עד סוף שנות ה-80, הרוק הפך למשהו מאוס - הן מוזיקלית והן מבחינה ויזואלית - וכתוצאה מכך מעריצים ומוזיקאים חשו שהרוק איבד את רוחו המרדנית והאותנטית.
ההתמקדות של MTV בשיק החזותי גם דחקה לשוליים תת-ז'אנרים מסוימים של רוק. רוק מתקדם, ששגשג בשנות ה-70 עם אמנים כמו יס, ג'נסיס וקינג קרימזון, לא הצליח להגיע ל-MTV. הקומפוזיציות הארוכות והמורכבות והנושאים הקונספטואליים של הפרוג רוק לא התאימו לפורמט הווידאו של MTV שדרש שלוש עד חמש דקות (אלא אם כן זה THRILLER של מייקל ג'קסון או NOVEMBER RAIN של גאנס אנד רוזס). להקת ג'נסיס הצליחה להמציא את עצמה מחדש לדור ה-MTV עם שירי פופ וקליפים בהתאם. גם להקת יס הצליחה עם זה במידה מסוימת. אבל אמרסון לייק ופאלמר? ממש לא.
באופן דומה, להקות פאנק רבות היו גולמיות או טעונות מדי פוליטית עבור האסתטיקה המהוקצעת של MTV. זה דחף את הרוק האלטרנטיבי עוד יותר אל השוליים, ואיפשר לו לשרוד אך לא לשגשג במיינסטרים.
גם הדגש של MTV על קליפים תרם לעלייתם של אמני להיט אחד. בעשורים הקודמים, הקריירה של אמן נבנתה לעתים קרובות באמצעות יציאות תקליטים זה אחר זה וסיבובי הופעות נרחבים. עם זאת, בעידן MTV, להקה יכולה להגיע להצלחה בן לילה עם קליפ מוסיקלי מרתק ויזואלי אחד. רשימת האמנים החד פעמיים שהיו ב-MTV ארוכה כמעט כמו רשימת מכולת של בית עם המון נפשות.
תופעה זו הובילה את חברות התקליטים לתעדף רווחים בטווח הקצר על פני פיתוח אמנים. במקום לטפח להקות עם כישורי כתיבת שירים וכישורים אינסטרומנטליים חזקים, המנהלים חיפשו אמנים שיוכלו לספק תוכן בולט מבחינה ויזואלית. השינוי הזה החליש ככל הנראה את העומק ואת אורך החיים של מוזיקת הרוק, שכן מוזיקאים מבטיחים רבים נאלצו לעמוד בצל של בעלי שיק וידיאו חזק יותר אך פחות עמוק אמנותית.
עם זאת, לערוץ היה תפקיד מכריע בהבאת גל חדש ורוק אלטרנטיבי לקדמת הבמה, והציג לראווה אמנים כמו טוקינג הדס, יו 2 ואר.אי.אם שהשתמשו במדיום הוויזואלי בצורה יצירתית, ויצרו סרטונים חדשניים שדחפו גבולות אמנותיים. ולא נשכח מה קליפ האנימציה ההוא עשה כדי להזניק את הקריירה של דייר סטרייטס עוד יותר למעלה. כן, ההוא בו הזמר האורח, סטינג, שר I WANT MY MTV. התחנה גם עזרה לשבור מחסומים גזעיים במוזיקת הרוק. בתחילת ההיסטוריה שלו, הערוץ ספג ביקורת על כך שלא שידר מספיק אמנים שחורים. עם זאת, הסרטונים פורצי הדרך של מייקל ג'קסון לשירים כמו "בילי ג'ין" אילצו את התחנה לשנות את המדיניות שלה. זה פתח את הדלת עבור פרינס, לני קרביץ ועוד.
בתחילת שנות ה-90, הדומיננטיות של הגלאם-מטאל ששודר לרוב ב-MTV הובילה לתנועת נגד: גראנג'. להקות מסיאטל כמו נירוונה, פרל ג'אם וסאונדגארדן בחרו בסאונד גולמי ואותנטי יותר. למרבה האירוניה, MTV שיחקה תפקיד בפופולריות של הגראנג', והוכיחה שהשפעת הרשת על מוזיקת הרוק לא הייתה שלילית לחלוטין. השינוי הזה סימן את עלייתו של הרוק האלטרנטיבי, מה שמראה שלמוסיקת הרוק, למרות הלחצים המסחריים של MTV, יש את היכולת להמציא את עצמה מחדש.
אז בעוד שיש הטוענים ש-MTV "הרסה" את הרוק על ידי מתן עדיפות לסגנון על פני איכות, התחנה גם מילאה תפקיד מכריע בהתפתחות הז'אנר. בסופו של דבר, MTV לא הרסה את הרוק - היא פשוט שינתה אותו, לטוב ולרע, תלוי את מי שואלים.
בלוג מוסיקה - כל מה שרציתם לדעת על מוסיקה - ועוד קצת.
הנכם מוזמנים לשתף את הבלוג עם חבריכם.
רוצים לשמוע עוד הרצאות מעניינות על הופעות מוסיקה? זמרים ישראליים? להקות רוק? הביטלס? תקליטים? רוק מתקדם? ועוד מגוון נושאים? מוזמנים ליצור איתי קשר. בינתיים, בואו ליהנות גם מפודקאסטים מומלצים
הרצאות מוסיקה שלי ותכני מוסיקה מיוחדים לפלטפורמות שונות - לפרטים והזמנות: 050-5616459
