אז מי באמת המציאו את הרוק הכבד? הנה דעתי...
- Noam Rapaport
- 30 במרץ
- זמן קריאה 3 דקות

ובכן, מקורותיו של ההבי מטאל הם אחד הנושאים השנויים ביותר בתולדות הרוק. בעוד שהז'אנר הגיע לצורה מלאה בשנות ה-70, זרעיו נשתלו בסוף שנות ה-60 על ידי קומץ להקות חלוציות. שלוש הלהקות המוזכרות לרוב כאדריכליות ההבי מטאל הן בלאק סאבאת', דיפ פרפל ולד זפלין. האחרונה היא הראשונה מהשלוש שהוציאה תקליט שמביא את הכבדות החשמלית ההיא. עדיין, כל אחת מהן תרמה משהו ייחודי למה שיהפוך למאפיינים המכריעים של הז'אנר: נושאים אפלים, צליל דיסטורשן כבד, ריפים חזקים ותיפוף אגרסיבי עם בס רועם לצדו. אבל איזו להקה באמת יצרה את המטאל הכבד?
לד זפלין, שהוקמה בשנת 1968, הייתה אחת מלהקות הרוק החדשניות והמשפיעות בכל הזמנים. עם עבודת הגיטרה הווירטואוזית של ג'ימי פייג', השירה החזקה מאד של רוברט פלאנט, התיפוף הרועם של ג'ון בונהאם וקווי הבס המורכבים של ג'ון פול ג'ונס. הלהקה הזו לקחה את הרוק מבוסס הבלוז לגבהים חדשים. אחד הטיעונים החזקים ביותר לתפקידה של לד זפלין ביצירת המטאל הוא העוצמה העצומה של הסאונד שלה. מאלבום הבכורה שלה משנת 1969 צצים ריפים גולמיים ומהירים שחלק מחשיבים אותם כמבשרים מוקדמים למטאל ואפילו לפאנק. מספיק שתקשיבו ל-COMMUNICATION BREAKDOWN.
עם זאת, המוזיקה של לד זפלין לא הייתה כבדה באופן עקבי. לעתים קרובות החברים שילבו באלבומים שלהם פולק, בלוז ואפילו אלמנטים פרוגרסיביים. לכן רבים טוענים שלד זפלין הייתה יותר להקת הארד-רוק מאשר להקת מטאל טהורה.
דיפ פרפל התחילה כלהקת רוק פסיכדלית ומתקדמת בסוף שנות ה-60, אך הפכה ללהקת מוזיקה כבדה עם אלבומה IN ROCK משנת 1970. בניגוד ללד זפלין, שאיזנה את הכבדות שלה עם בלוז ופולק, דיפ פרפל אימצה גישה קשוחה, מהירה ואגרסיבית שהשפיעה רבות על להקות מטאל עתידיות. עם עבודת הגיטרה הבוהקת של ריצ'י בלקמור, סולואי ההאמונד האגרסיביים של ג'ון לורד והתופים החובטים של איאן פייס, הלהקה פיתחה צליל אינטנסיבי ומהיר שהניח את הבסיס ליכולת הטכנית של המטאל. מספיק להקשיב ל-SPEED KING כדי להבין זאת.
אמנם אין להכחיש את התרומות של דיפ פרפל למטאל, אבל גם לה היה קטלוג מגוון שכלל אלמנטים מתקדמים ובלוזיים. יש הטוענים שלמרות שהחברים הסגולים עזרו לעצב את המטאל, הם עדיין היו הארד-רוק יותר ממתכת מלאה.
כאשר דנים בהולדת ההבי מטאל , בלאק סאבאת' היא לעתים קרובות השם הראשון המוזכר. בניגוד ללד זפלין ולדיפ פרפל, כל הזהות של סאבאת' נבנתה סביב חושך, כבדות ותחושת אבדון.
אלבום הבכורה שלה משנת 1970 נחשב לאלבום ההבי מטאל הראשון. הקטע הפותח, שנקרא כשם הלהקה, מתחיל עם מרווח הטריטון מבשר הרעות (שנקרא גם "המרווח של השטן"). הריפים איטיים וכבדים, והקול המפחיד של אוזי אוסבורן חודר כמסמרי פלדה. השיר הזה קבע את התבנית למטאל ולכל תת-הז'אנרים שיבואו בעקבותיו. הגיטרות של טוני איומי (יש שם משפחה יותר מתאים מזה לז'אנר?...) יצרו גוון אפל וכבד יותר. הבאסים של גיזר באטלר היו עבים ומבשרי רעות. התיפוף של ביל וורד היה חזק אך מורכב.
אז רוב ההיסטוריונים והמעריצים מסכימים שבלאק סאבאת' היא הממציאה האמיתית של ההבי מטאל. סאבאת' בלאדי סאבאת'!
ומה לגבי הלהיט BORN TO BE WILD של להקת זאב הערבות? הרי שם הוזכר לראשונה המושג HEAVY METAL. ובכן, זה לא משתייך לזרם המטאל כי המושג שם התייחס לאופנועים ולא למוזיקה. מבחינה מוזיקלית זה לא שיר מטאל כבד - זה שיר הארד-רוק עם קצב מניע, אקורדים עתירי כוח ורוח מרדנית. אז זה נחשב טוב יותר כהשפעה מוקדמת על מטאל ולא לשיר מטאל ממשי.
בלוג מוסיקה - כל מה שרציתם לדעת על מוסיקה - ועוד קצת.
הנכם מוזמנים לשתף את הבלוג עם חבריכם.
רוצים לשמוע עוד הרצאות מעניינות על הופעות מוסיקה? זמרים ישראליים? להקות רוק? הביטלס? תקליטים? רוק מתקדם? ועוד מגוון נושאים? מוזמנים ליצור איתי קשר. בינתיים, בואו ליהנות גם מפודקאסטים מומלצים
הרצאות מוסיקה שלי ותכני מוסיקה מיוחדים לפלטפורמות שונות - לפרטים והזמנות: 050-5616459
